fbpx

Overgang – menoPAUZE (1)

Veel vrouwen weten wel ongeveer wat ‘de overgang’ is, maar weinig vrouwen weten wat hen te wachten staat of wat het kan betekenen in hun leven. Gek eigenlijk dat er maar zo weinig over gesproken en gedeeld wordt. Moeders vertellen er niet veel over aan hun dochters (mijn moeder deed dat in elk geval niet) en vrouwen onderling delen er ook niet graag wat over merk ik. Als ik er iets over deel merk ik wel dat vrouwen erop aanhaken. Maar vaak genoeg krijg ik ook de reactie dat ik daar toch nog veel te jong voor ben?! Of dat ze een soort medelijden laten blijken, omdat bij mij dan toch de ouderdom wel al vroeg is ingetreden!

Maar weet je, ik vind het helemaal niet erg om ouder te worden. En ook niet om in de overgang te zijn. Eigenlijk was ik er best een beetje blij mee en een soort van trots op, maar als ik de vrouwen om mij heen moet geloven zou ik er eigenlijk een beetje bang voor moeten zijn en dit zeker niet aan de grote klok moeten hangen. Het verval is ingetreden!

 

E805B246-BAB1-4E27-A913-598073A3E37C_1_201_a

Ik ben er meer en meer over gaan lezen, nadat ik ruim anderhalf jaar geleden weer aan het werk ben gegaan en ik hersteld was van een nare, maar leerzame periode in mijn leven. Ik kwam overspannen thuis te zitten en leerde in die periode echt te luisteren naar mijn lichaam. Ik ben veel gaan (hard)lopen in de natuur en stilzitten (mediteren). Met die nieuwe manier van leven kwamen er steeds meer heldere inzichten.

De spierpijnen, de slapeloze nachten, de zweetaanvallen in de nacht, de piekergedachten, de onzekerheid, de stress.. Al die tijd had ik het niet gezien en gevoeld, maar ineens viel alles op zijn plek. IK BEN AL EEN TIJDJE IN DE OVERGANG!

Weet jij dat er regelmatig vrouwen het stempel ‘burn-out’ of overspannen krijgen, terwijl ze eigenlijk in de overgang zijn?

De komende weken zal ik er wat vaker over gaan schrijven, omdat ik het belangrijk vind dat meer vrouwen weten waar ze op kunnen letten en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Je kan namelijk zoveel doen om jezelf al ruim op tijd, voordat de overgang begint, fit en goed te voelen. Ervoor te zorgen dat je beter kan omgaan met ongemakken die de overgang met zich meebrengt.

Voor nu, neem regelmatig PAUZE om tijd en rust voor jezelf in te bouwen. Deze PAUZES zijn nodig, voor ieder mens, maar zeker voor jou als vrouw (in de overgang)!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: