fbpx

Overgang – menoPAUZE (2)

In de overgang gebeurd er veel met je lichaam, vooral de hormonale veranderingen in je lichaam zorgen voor veel uiteenlopende klachten. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je algemene gezondheidstoestand en dus hoe jij je voelt. De veranderende chemie in je hersenen kan zelfs je manier van denken beïnvloeden. Door schommelingen van de hormonen lukt het soms minder goed om te relativeren, je voelt je sneller aangesproken en reageert soms heftiger op situaties dan voorheen. Dingen uit je verleden die je niet hebt verwerkt, kunnen nu plots naar boven komen.IMG_1706

Het is vaak ook een periode waarop er meerdere ingrijpende gebeurtenissen grip op je leven kunnen krijgen. Ouders die ouder worden, hulpbehoevend worden of wegvallen, kinderen die puberen of uit huis gaan, twijfels over je werk of relatie.

Als je jezelf blijft verzetten tegen alles wat er tijdens de overgang in je lichaam gebeurt, dan is de kans groot dat negatieve gedachten en zorgen alleen maar groter worden. Als je je innerlijke stem negeert kunnen de klachten juist gaan toenemen. Het belangrijkste is acceptatie en dat begint met bewustwording (dat je in de overgang bent!). Veel vrouwen weten helaas pas jaren later dat ze in de overgang zijn.

Ik vond het zo fijn toen ik eenmaal wist waar bepaalde klachten vandaan kwamen. Spierpijnen, ik heb ze nog steeds regelmatig en pijnlijk, maar nu ik weet dat het niet van het sporten komt zet ik door met sporten i.p.v. steeds maar op de bank te blijven zitten. Nu ik weet dat je juist vanaf je 40e meer en sneller aankomt (op allerlei ongewenste plekken) ben ik nog meer gaan bewegen. Niet omdat ik een super slank en strak figuur nastreef, maar omdat ik graag gezond en fit wil blijven. Nu ik weet dat mijn slapeloosheid niet door stress komt (soms heus ook nog wel hoor), kan ik er beter mee omgaan – minder alcohol, koffie e.d. en neem soms een Valeriaan tabletje voor het slapen gaan.

Dus als je nu twijfelt, hou eens een dagboekje bij met wat je voelt en welke klachten je hebt. Laat eens rustig bezinken wat er de afgelopen periode met je is gebeurd, voel en luister naar je lichaam. Meestal weet je dan wel hoe het zit. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de huisarts en eventueel een test laten doen. Wees duidelijk over je twijfels, vermoedens en klachten bij de huisarts, want ook zij weten lang niet altijd de juiste inschatting te maken…IMG_1704

Volgende stukje zal ik schrijven over (on)mogelijkheden om klachten te verminderen en meer energie te krijgen. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: