fbpx

Onzekerheid en onwetendheid

Steeds vaker ontmoet ik vrouwen die mij vragen stellen over de overgang. Sinds ik de laatste weken wat ben gaan schrijven over dit onderwerp neemt dit enorm toe. Fijn dat ik vragen krijg en dat mensen mij weten te vinden! Maar ik ben tegelijkertijd ook een beetje verdrietig dat er zo weinig nog echt bekend is bij de vrouwen die het moeten weten. Als je er meer over weet, meer kennis hebt en erop voorbereid bent hoef je jezelf namelijk ook niet zo onzeker te voelen. Onwetendheid en twijfel over de klachten die je hebt zorgen voor onnodige stress.

 • Hoe onzeker kun je worden als je allerlei klachten hebt die je niet kunt verklaren?
 • Hoe onzeker kun je jezelf voelen als je denkt aan de overgang en je eindelijk de moed hebt verzameld om naar de huisarts te gaan en de huisarts zegt dat het zeker niet de overgang kan zijn als je nog regelmatig menstrueert?
 • Hoe onzeker kun je worden door allerlei hormoonspiegel stijgingen en dalingen?

Ik kan je vertellen, heel onzeker. Ook al ben je normaal gesproken een zelfverzekerde vrouw die voor zichzelf opkomt en weet wat ze wil. Als je eenmaal in de overgang zit (en dat gaat meestal langzamerhand…beetje bij beetje) is juist een van klachten dat je minder stabiel bent en jezelf minder zeker voelt.

Wat gebeurd er allemaal in je lichaam in de overgang?

Je voorraad follikels met eicellen in de eierstokken raakt uitgeput. Je menstruatiecyclus komt hortend en stotend tot stilstand. Je lichaam zoekt een nieuwe balans in je hormoonhuishouding en dat duurt zo’n 2 tot 12 jaar. Bij veel vrouwen begint de overgang ergens tussen de 40 en 45 jaar, maar ons drukke (werkende) leven zorgt er vaak voor dat je de signalen van je lichaam pas veel later echt opmerkt. De signalen en veranderingen moeten zodanig worden dat we er echt niet meer omheen kunnen en vervelende, overheersende last ervan hebben. Stilletjes en rustig doet de overgang zijn intrede om uiteindelijk met wat heftige signalen tot je bewustzijn door te dringen. Soms vallen dan ineens heel wat andere klachten (soms van jaren) op zijn plek.

6718B346-FF59-45FA-9B28-7A8B3BF2F387

De overgang bestaat uit verschillende fasen; de pre-menopauze, menopauze en post-menopauze. De menopauze is het moment middenin, de dag dat je niet meer ongesteld wordt. Je weet helaas altijd pas daarna dat dit het menopauze-moment/dag was…

De klachten zijn uiteenlopend, maar de meest voorkomende klachten zijn:

 • Emotionele labiliteit/stemmingswisselingen
 • Vergeetachtigheid, concentratieproblemen, verwardheid
 • Slapeloosheid
 • Opvliegers
 • Nachtelijke zweetaanvallen
 • Minderwaardigheidsgevoelens
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Haar (grijs), huid (droger), nagels (brozer)
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Hartkloppingen
 • Gewichtstoename
 • Veranderende menstruatie
 • Opgeblazen gevoel

En ja, als je dit leest wordt je nou niet direct blij en enthousiast om in de overgang te raken. Maar goed, ik vind dat evengoed voor de puberteit en je ontkomt er dus niet aan.

 

Hoe was het bij mij?

Ik kwam er dus ook pas na 1,5 jaar achter en dan was ik er nog op tijd bij denk ik. Ik belandde begin 2018 overspannen thuis, na een drukke en stressvolle periode op mijn werk. Ik begreep er niet veel van, want ik had wel eens drukkere tijden meegemaakt. Maar ja, het ene werkt het andere natuurlijk ook in de hand.

Ik had stress op mijn werk (zoals iedereen wel eens heeft) en slapen lukte steeds slechter. Op den duur ging het slapen zo slecht dat ik maar wat rustgevende middelen ging slikken om het slapen wat beter te laten gaan (valeriaan, melatonine e.d.), maar het hielp niets. Ik had onverklaarbare spierpijnen en ’s nachts had ik het af en toe erg warm (in de winter). Door alle drukte en stress op mijn werk kreeg ik ook stress over mijn eigen stress-symptomen en zo raakte ik in een negatieve spiraal. Stress over stress en piekeren over het piekeren enzovoorts…

Een paar maanden later, toen de mist in mijn hoofd weer opklaarde, vielen er allerlei puzzelstukjes op z’n plek. Natuurlijk had ik een drukke baan, maar in de overgang kun je minder goed tegen stress. Klachten in de overgang zijn o.a. ook slapeloosheid (heb ik nu ook weer meer last van). Kortom, bingo voor mij, stress(gevoeliger) in een drukke tijd op het werk & slapeloosheid. Die twee hebben mij al snel de das om gedaan. Met de spierpijnen en zweetaanvallen viel toen ineens alles op zijn plek.

Ik vertel hier dus niet dat ik helemaal niet overspannen was of dat ik die rust en tijd thuis niet nodig had, maar ik vond het zelf zo belangrijk om de oorzaak te weten. Als je de oorzaak van het ontstaan van klachten weet, kun je ook een veel beter passend plan van aanpak maken.

Volgende keer meer over hoe je om kunt gaan met de overgang en alles wat daarbij komt kijken…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: