fbpx

EMDR/RDI

EMDR/RDI is een van de meest effectieve therapievormen om trauma of PTSS symptomen (posttraumatische stressstoornis) te verminderen.


EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen zoals een verkeersongeval of geweldservaring te verwerken. In de regel wordt EMDR toegepast wanneer er in het verleden een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waar je in het hier en nu nog last van ondervindt.

Unieke EMDR/RDI gecombineerd met ademhalingstechnieken, mindfulness & meditatie

In mijn praktijk wordt EMDR altijd gecombineerd met RDI (Resource Development Installation) en zet ik tijdens de coaching en therapie ook veelvuldig ademhalingstechnieken, mindfulness & meditatie in. Het is een super mooie en goed werkende combinatie om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Zelfs als er geen heftige beelden zijn, maar je zenuwstelsel vertoont wel verschijnselen van vechten en/of vluchten of zelfs van ineenstorting (flauwvallen, geen gevoel meer in lichaamsdelen e.d.) kunnen we juist met die technieken als ademhaling, meditatie en mindfulness jouw zenuwstelsel trainen om niet (meer) in die overlevingsmodus te schieten bij het opmerken van geluiden, geuren, activiteiten, plaatsen en mensen. 

“Rustig kunnen ademen en in een toestand van relatieve lichamelijke ontspanning blijven, zelfs terwijl je pijnlijke en gruwelijke herinneringen oproept, is een essentiële vaardigheid om te kunnen herstellen. Mindfulness brengt ons in contact met onze innerlijke wereld en de voorbijgaande aard van onze gevoelens en waarnemingen. Het beoefenen van mindfulness kalmeert het sympathisch zenuwstelsel, zodat de kans kleiner wordt dat je in een vecht- of vluchtmodus terecht komt. Leren om je fysieke gewaarwordingen te observeren en te tolereren is een absolute voorwaarde om het verleden op een veilige manier aan te gaan.”

 

Uit het boek ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk

Wanneer is EMDR geschikt?

Veel mensen zijn in staat om met psychische beschadigingen om te gaan en deze op eigen kracht of met hulp uit de omgeving te boven te komen. Maar niet iedereen lukt dat. Soms kun je lange tijd last blijven houden van indringende beelden van wat gebeurd is. Het kan je dagelijks leven gaan beïnvloeden en ben je bijvoorbeeld snel of extreem schrikachtig of je gaat situaties/zaken die herinneringen oproepen vermijden. EMDR kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • verkeersongeval
  • geweldsmisdrijf
  • seksueel/ lichamelijk of emotionele verwaarlozing
  • depressie na verlies ervaring
  • vliegangst
  • smetvrees
  • angst voor autorijden
  • angst voor bepaalde dieren of activiteiten enz.
Hoe werkt EMDR?

EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door de therapeut wordt afgeleid met een set afleidende stimulansen. Ik gebruik handbewegingen in combinatie met klikjes in je oren (koptelefoon). Wil je nog meer weten? Er is veel informatie te vinden op de website van Vereniging EMDR Nederland.

Wat is RDI?

RDI staat voor Resource Development & Installation. Het is een vorm van EMDR om de persoonlijke draagkracht te vergroten. Tijdens een RDI sessie wordt gewerkt met positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten zodat je de moeilijke situaties weer aan kan. De methode werkt hetzelfde, er wordt ook gewerkt met afleidende stimulansen. RDI kan ingezet worden als een voorbereidende vorm op EMDR. Bijvoorbeeld om je sterker te maken, je meer draagkracht te geven. Met RDI kun je EMDR ook positief afsluiten. Maar een RDI sessie is ook zeer geschikt als losstaande therapie vorm.

Heb jij iets ingrijpend meegemaakt en blijven de beelden, gedachtes en gevoelens van angst, verdriet en pijn aanhouden? Blijf er dan niet langer mee rondlopen. Je kunt contact met me opnemen om op korte termijn een intake/kennismaking in te plannen.

Vanaf 1 december 2023 bied ik EMDR gecombineerd met RDI, mindfulness en meditatie aan in mijn praktijk. Ik heb geen wachttijd, maar de sessies worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Starfish HealthCAT collectief

This function has been disabled for Hetisesther.

%d