fbpx

Mindfulness Based Cognitieve Therapie

MBCT is een 8-weekse intensieve training/cursus die meditatie combineert met mindfulness en aspecten van cognitieve gedragstherapie.

De training bestaat uit acht wekelijkse lessen van 2 tot 2,5 uur. In mijn praktijk bestaan de groepen uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers. Naast de wekelijkse lessen, heb je thuis 30 tot 60 minuten per dag nodig voor dagelijkse oefeningen. Om écht inzicht in jezelf te krijgen moet je mindfulness vaak beoefenen. Zo wordt je jezelf bewust van je automatische gedachten en handelingen en leer je ze doorbreken. Met alleen een boek of andere kennis opdoen lukt dit niet. Het uitgangspunt van deze training is ‘leren door te ervaren‘.

Wat leer je?

Tijdens de training leer je bewust te worden van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder erover te oordelen of het te willen veranderen. Acceptatie van alles wat er is en hoe het er is zonder oordeel. Mildheid en bewustzijnsontwikkeling is hiervoor nodig.

De eerste stap in de training is inzicht krijgen in hoe automatisch en hectisch we door het leven gaan. Vervolgens komt de werking van onze gedachten aan bod, het herkennen van grenzen, hoe we met anderen communiceren en hoe stress ontstaat. Stap voor stap leer je de basisvaardigheden en ga je vooral zelf aan de slag met de oefeningen om het geleerde in de praktijk te brengen. Tijdens de training werk ik met geleide meditaties, yoga-oefeningen, aandachtsoefeningen, lichaamsgewaarwordingen en communicatie-oefeningen om inzicht te krijgen in hoe en met welke houding je gebeurtenissen in het leven tegemoet kan treden.

Vanuit deze methode en training leer je dus het piekeren te stoppen, denkpatronen waar je in vastloopt te veranderen en zo uiteindelijk positiever in het leven te leren staan. Je mindset heeft veel invloed op jou als mens, op je lichaam, geest en ziel. Als je die mindset beter kan controleren of regisseren dan sta jij weer aan het roer in je eigen leven en wordt je niet geleefd door je hoofd.

Voor de training is geen mediteerervaring nodig. Ook zijn er geen speciale fysieke vaardigheden nodig.

Wat is de achtergrond van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)?

MBCT is vanaf 1992 ontwikkeld door Mark Williams in samenwerking met John D. Teasdale en Zindel Segal. De therapie/training is in eerste instantie gericht op en ontwikkeld voor mensen die kampen met terugkerende depressies. MBCT is niet ontwikkeld als een behandeling van de depressies zelf, maar om te voorkomen dat een depressie na herstel weer terugkomt. MBCT is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het is een psychotherapeutische behandelmethode met een wetenschappelijke onderbouwing en met bewezen effectiviteit.

Bij Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) spreken de officiële instanties niet van een training, maar zoals de naam al zegt is het een therapie. MBCT is een vorm van aandachtgerichte therapie (AT). MBCT is gericht op hoe je omgaat met je gedachten. MBCT is ontwikkeld op Basis van Mindfulness Based Stress Reduction, met voor een groot deel door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde oefeningen en meditaties. 

In mijn praktijk is de MBCT wel een training/cursus en vooral een hele nuttige en leuke training. Ik richt mij voornamelijk op mensen met terugkerende stressklachten en mensen die niet uit hun hoofd kunnen komen door piekergedachten/belemmerende gedachten. Ik breng ook mijn persoonlijke expertise, kwaliteiten en ervaringen mee. Zo kan het zijn dat we soms met de groep de natuur opzoeken en buiten de meditaties en oefeningen gaan doen.

Het doel van MBCT

MBCT heeft als doel om mensen een andere manier van denken aan te leren. Het doel is om een open en bewuste levenshouding aan te nemen. De training/cursus is erop gericht om de automatische piloot van handelen en denken uit te zetten en op die manier tot andere inzichten te komen en te verbeteren voor de eigen levenskwaliteit. 

Mindfulness leert je om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. De training leert je om bewuster stil te staan bij je ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met jouw klachten om te gaan. Je wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat je tijdens de training leert in je dagelijks leven toe te passen.

MBCT gebruikt de voordelen van mindfulness om jouw geestelijke gezondheid en mindset te verbeteren:

  • Mindfulness helpt je om je eigen denk- en stemmingspatronen te ontdekken.
  • Mindfulness helpt je om aanwezig te zijn en de kleine mooie dingen van het dagelijks leven te waarderen.
  • Mindfulness leert je hoe je de neerwaartse spiraal kan stoppen die kan ontstaan door een slecht humeur of het denken aan pijnlijke herinneringen.
  • Mindfulness stelt je in staat om “over te schakelen” van jouw huidige gemoedstoestand naar een die bewuster, evenwichtiger en minder veroordelend is.
  • Mindfulness geeft je toegang tot een andere benadering voor het omgaan met moeilijke emoties en stemmingen.
Voor wie?

Ik bied deze training aan als een leerzame, laagdrempelige en leuke training voor iedereen die graag wil leren omgaan met negatieve gedachten en patronen. Je leert met je angsten, onzekerheden, piekergedachten en andere negatieve emoties om te gaan op een constructieve, positieve manier die je kan toepassen onder alle omstandigheden in je leven.

De training

MBCT is een training/cursus in een klein groepsverband (max. 6 deelnemers). De cursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur. Behalve met technieken uit de cognitieve gedragstherapie en mindfulness, oefen je ook met verschillende meditatietechnieken. Je wordt zoveel mogelijk gestimuleerd om wat je tijdens de training leert in jouw dagelijkse leven toe te passen.

Het is belangrijk dat je thuis dagelijks ongeveer 30 tot 60 minuten besteedt aan de oefeningen.

Prijs

Kosten: € 299,- incl.Btw per persoon.

Wanneer?

Op aanvraag, minimaal 4 deelnemers.

Aanmelden voor de eerstvolgende cursus via onderstaand contactformulier:

This function has been disabled for Hetisesther.

%d bloggers liken dit: