fbpx

Zorgverzekeraars

De zorg van Hetisesther valt helaas nog niet onder de basisverzekering. NOBCO, de beroepsvereniging waarbij Hetisesther is aangesloten is wel bezig om afspraken te maken met zorgverzekeraars over vergoeding van consulten van aangesloten coaches. Diverse organisaties van/voor begeleidende beroepen zijn namelijk verenigd in de Nederlandse Federatie voor Begeleidingskunde (NFBK). NFBK is bezig om het vergoeden van consulten voor elkaar te krijgen. NOBCO is bij NFBK aangesloten.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om wel toegang te krijgen tot een coachbudget. Bekijk hieronder welke optie geschikt voor je kan zijn. De onderstaande opties zijn ter indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

In de reguliere zorg heb je te maken met eigen risico van €385. Dat betekent dat je al aan 4 (en halve) sessie zou komen die je zelf zou moeten betalen, ook al is het vergoede zorg. De ‘vergoede’ zorg, is vaak dus stiekem nog maar beperkt vergoed. 

1. Check je CAO

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. De kans is aanwezig dat in je CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen. Het meest voorkomende bedrag is 500 euro per jaar. Je CAO is online terug te vinden (check het intranet op je werk) of op te vragen bij je HR-manager.

2. Ga de mogelijkheden na bij je HR-manager

HR of personeelszaken beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers.

Heb je nog niet om een coachbudget gevraagd? Je kunt altijd alvast een gratis oriëntatiegesprek inplannen met mij. We kunnen dan (tijdens het gratis oriëntatiegesprek of tijdens een coachgesprek als je al bent begonnen met je traject) uitdenken hoe je je coachbudget met je HR-manager kunt bespreken. De coach kan tevens een passende offerte voor de HR-manager maken waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

3. Ga de mogelijkheden na bij je manager of de directeur 

Soms gaat niet de HR-manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar je manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kun je gerust eerst een gratis oriëntatiegesprek plannen met mij zodat ik je kan helpen met een plan en een offerte voorstel die je dan daarna kan overleggen met je directeur of manager.

4. Belastingaftrek bij ondernemers

Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl

5. Belastingaftrek bij particulieren

In bepaalde gevallen kunnen kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als studiekosten en scholingsuitgaven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: de uitgaven moeten gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht en het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Als je dit nauwkeurig wilt uitzoeken is de kans aanwezig dat je hier een belastingadviseur bij nodig zal hebben.

6. Wanneer je een UWV-uitkering ontvangt

De uitkeringsinstantie (UWV) stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie. Als je een uitkering ontvangt kan je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar voor je is. Bespreek dit met je UWV-coach.

7. Coaching via de ziektekostenverzekeraar

Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en wordt daardoor meestal niet (geheel) vergoed. Coaching wordt door een zorgverzekeraar vaak vergoed onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen. Soms bieden verzekeraars een aparte vergoeding voor coaching. Ik adviseer je daarom de mogelijkheden voor vergoeding van coaching na te gaan bij je ziektekostenverzekeraar.

8. Coaching via PGB

Mensen met een PersoonsGebondenBudget (PGB) kunnen in een aantal gevallen de kosten via PGB vergoed krijgen.

9. Particulier tarief

We bieden naast ons zakelijk tarief ook een particulier tarief als je geen zakelijk coachbudget krijgt of als deze op is.

NOBCO en afspraken zorgverzekeraars

NOBCO, de beroepsvereniging waarbij Hetisesther is aangesloten werkt er hard aan om afspraken te kunnen maken met zorgverzekeraars over vergoeding van consulten van aangesloten coaches. Diverse organisaties van/voor begeleidende beroepen zijn namelijk verenigd in de Nederlandse Federatie voor Begeleidingskunde (NFBK). NFBK is bezig om het vergoeden van consulten voor elkaar te krijgen. NOBCO is bij NFBK aangesloten.

Contact

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem contact op via onderstaand formulier.

This function has been disabled for Hetisesther.

%d